Propolis
Propolis, bal arıları tarafından bitkilerin ve özellikle bazı ağaçların taze sürgün ve tomurcuklarından ve kabuklarından polen gibi toplanan ve kovanlara taşınan, reçineli ve mum kıvamında olan bir maddedir. Rengi ve fiziki özellikleri toplandıkları bitkiler ve ağaçlara göre değişen propolis, arılar tarafından kovan içinde farklı amaçlar için kullanılır.
Arıların çoğunlukla kovan içi temizlik, kovan çatlaklarının sıvanması ve kovanın yalıtımı ve uçuş deliklerinin daraltılmasında
kullandıkları propolis, aynı zamanda kovanın içine girdikten sonra öldürülen fakat dışarı atılamayan zararlıların kokuşmasını önlemek için mumyalama, yalıtım ve dezenfekte malzemesi olarak da kullanılır.
Arıların sağlıkları, korunmaları ve yuvalarının temizliği için kullandıkları bu olağanüstü madde, insanlar için de vazgeçilmez bir ilaç ve sağlık kaynağıdır.
Propolis, sanayinin bir çok dalında özellikle ilaç ve kozmetik yapımında kullanıldığı gibi apiterapi merkezlerinde çoğu hastalıklara karşı başarı ile uygulanmaktadır.
1 mg. propolisin, yaklaşık olarak 20 mg. penisiline denk geldiği tespit edilmiştir. Bu düşünüldüğünde propolisin, sağlığımız için ne kadar ciddiyetle üzerinde durulması gereken mükemmel bir tabii ilaç olduğunu takdir etmemiz gerekir.
Bal arıları tarafından kavak, meşe, kayın, okaliptus, ağaçları ve çalılıklardan toplanan propolis, arıların arka bacaklarında taşıyarak kovana getirildiğinde reçine gibi sıkı ve yapışkan olduğundan ancak diğer arıların yardımı ile boşaltılabilir. Kovanda giriş deliği arkası, dip tahtası ve çerçeve kenarlarında biriktirilen propolis, tuzaklar ve örtü bezleri vasıtasıyla ve kazıma teknikleriyle toplanır.
1 mg.ı, 20 mg. penisiline denk gelen propolisin faydaları, bizi heyecan ve ümit verici sonuçlara götürmesinin yanında doğal olması ve herhangi bir yan etkisinin olmaması da onu mükemmel bir doğal ilaç yapmaktadır.
Tartışmasız en güçlü doğal antibiyotik olan propolisin etken maddeleri nelerdir?
Bitkisel kaynaklarına göre propolis örneklerinde 150-200 civarı bileşikler ve kimyasallar tesbit edilmiştir.
Bazıları: flavonlar ve flavonoidler, terpenler ve terpenoidler, aromatik asit ve esterleri, aminoasitler, alkoller, aldehitler, kefonlar ve hidrokarbonlardır.
YORUM BIRAK